Wat is oefentherapie?

Je kent de situatie vast wel. Je bent op een verjaardag of een ander feestje en er vraagt iemand wat je eigenlijk voor je werk doet. Toch hebben sommigen van ons niet zulke voor zichzelf sprekende functies of beroepen, waardoor er iets meer uit te leggen is. Wanneer ik zeg dat ik een oefentherapeut ben hebben veel mensen vaak nog steeds geen idee. Hieronder een kort monoloog hoe zo een gesprek er voor mij ongeveer uit ziet.

Willekeurige vreemde (W.v): “Hoi.”
Ik: “Hey.”
W.v.: “Wat voor werk doe je?
Ik: “Ik ben oefentherapeut.”
W.v.: *knikt begrijpend* “Ohja, oke.”
Ik: “Je hebt geen idee wat dat is he?”
W.v.:  “Uhm.. Iets zoals een fysiotherapeut, toch?”
Ik: “… Zal ik het voor je uitleggen?”
W.v.: “Ja, dat is goed!”

Nu lukt het mij vrijwel altijd om begrip op te brengen voor de onwetendheid van de persoon in kwestie. Maar dit is eigenlijk dood zonde, aangezien ik je op deze manier nooit kan helpen. Daarom wil ik ook hier een goede poging wagen om jou te vertellen wat een oefentherapeut is en wanneer je er één nodig hebt. Dit is handig om te weten, zodat je uiteindelijk zelf de behandelaar en behandeling kan kiezen die het beste bij jou en je blessure passen.

Mensendieck en Cesar

Als je de term oefentherapie niet kent, misschien doet Mensendieck of Cesar dan wel een belletje rinkelen. Ze klinken dan wel totaal verschillend, maar ze zijn ze toch echt beide oefentherapeuten. Hoewel er vroeger daadwerkelijk een verschil zat in de visie en daarmee ook de behandelmethode lijkt het er nu op dat het voornaamste verschil is in welke stad je gestudeerd hebt. Niet het meest relevant zoals je kan begrijpen.

Toch zijn er vandaag de dag genoeg oefentherapeuten die zich nog steeds Cesar- of Mensendiecktherapeut noemen. Zelf hecht ik totaal geen waarde aan die namen en aangezien het eigenlijk overeenkomt noem ik het liever oefentherapeut. Zie het maar als poging om het iets duidelijker voor jou te maken.

Veel meer dan een houdingstherapeut

Een beeld wat er tegenwoordig nog heerst is de houdingstherapeut. Een therapeut waarbij je in je ondergoed voor een spiegel aan je houding werkt (althans, dit is meestal het deel wat blijft hangen..). Vaak komen hier nog een tal van huiswerkoefeningen bij aan bod.

Zelf vind ik dit nogal een stoffig concept van het beroep. Er bestaat namelijk in mijn ogen niet iets als een “goede- of correcte houding”. Dit is niet alleen situatie-, maar ook nog eens persoonsgebonden. Die onderuitgezakte houding kost bijvoorbeeld veel minder energie  en is geeft vaak ook nog eens een meer ontspannen gevoel. Daarbij komt dat een minder mooie houding niet gepaard hoeft te gaan met klachten. Een “goede” houding kan dan ook net zo goed klachten veroorzaken.

Iemand een “correcte” houding aanmeten is niets meer dan op de reset knop drukken. Daar is op zich niks mis mee, omdat je daarmee een overbelaste houding of beweegpatroon ontziet. Maar de uitleg die eraan gekoppeld zit is helaas wel vaak fout.

Nu ik wat stof van dit beroep heb afgeblazen zal ik verder uitleggen wat ik als oefentherapeut wel doe en waarbij ik je kan helpen.

Het lichaam het werk laten doen

Maar weinig mensen begrijpen wat er nodig is om te herstellen van een blessure of klacht. Vaak is er meer nodig dan alleen rust houden en vervolgens langzaam aan weer beginnen. Klachten en blessures ontstaan namelijk lang niet altijd zonder aanleiding. Het zijn vaak een opeenstapeling van factoren die ervoor zorgen dat jij uitgerekend op dit moment hier last van krijgt. Dit is ook gelijk de reden dat een behandeling die hier geen rekening mee houdt, onvolledig is. Dit noemen wij de oorzaak van de klacht.

Als oefentherapeut staar ik mij niet blind op de symptoombestrijding, maar kijk ik samen met jou naar het grotere plaatje. Hierbij kan er gekeken worden naar je houding- en beweeggedrag, maar zullen ook de herstelfactoren voldoende aandacht krijgen.

Door de juiste factoren aan te pakken stellen wij het lichaam weer in staat om zelfstandig te kunnen herstellen. Met deze volledige aanpak word de focus afgehaald van de klacht en juist meer gelet op het proces en de persoon.

Preventiezorg is de zorg van morgen

Blessures ontstaan dan ook vaak door onwetendheid. Het unieke aan de oefentherapeut is dat je ook zonder klachten hier terecht kan. Juist door de volledige aanpak kan ik je helpen om toekomstige klachten te voorkomen. Dit doen we door samen je levenstijl te optimaliseren. Het zijn vaak de dingen waarvan je zelf niet gedacht had dat het invloed kan hebben.

Waar staat oefenen voor?

Maar waar staat het “oefenen” in oefentherapie dan voor? Het is niets meer dan het geleerde in praktijk brengen. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je tips over je nachtrust zal moeten uitproberen of dat je sporttechniek iets aangepast moet worden. Alles is erop gericht dat jij zo snel mogelijk weer je dagelijkse activiteiten kan oppakken. Of dat nou sporten of het huishouden is maakt daarbij niet uit.

Aan je houding werken

Wil je ondanks wat ik in het begin van dit artikel heb gezegd toch aan je houding werken? Ik geef je geen ongelijk. Met een estetische houding kan je langer, slanker en zelfverzekerder lijken. Dit resulteert er voor sommige in dat ze ook daadwerkelijk meer zelfvertrouwen krijgen. Het mooiste aan dit verhaal is dat ook sommige zorgverzekeraars ook preventieve behandelingen vergoeden. Dit kan je nagaan bij je zorgverzekeraar.

Tegenwoordig is het daarnaast gewoon mogelijk om zonder verwijzing van de huisarts onder behandeling te komen. Oefentherapie valt voor kinderen onder de 18 jaar onder de basis verzekering en voor volwassenen onder de aanvullende verzekering. Wil jij erachter komen of je hiervoor verzekerd bent? Kijk dan op je zorgpolis onder “oefen- en fysiotherapie” of bel met je zorgverzekeraar.

Ben je niet verzekerd of heb je geen- of onvoldoende behandelsessies over? Het is uiteraard ook mogelijk om de behandeling uit eigen zak te betalen. Kijk voor de tarieven op https://www.nieuwenhuiscoaching.nl/oefentherapie/ of neem contact op via brendan@nieuwenhuiscoaching.nl of 0611755616 voor meer informatie.Bel nu
Gratis Intake