Wat is de spaarstand en hoe zet ik die uit?

Wordt het jou ook onmogelijk gemaakt om af te vallen door die stomme genen? Ben jij er ook zo één die last heeft van de spaarstand, wat vet verliezen onmogelijk maakt?

Met de jaren vergaren we steeds meer kennis, zo ook over het menselijk lichaam en de werking ervan. Het mooie hieraan is dat het lichaam mee veranderd. Nog niet zo heel lang geleden hebben we geleerd om het lichaam op een spaarstand te kunnen zetten. Dit had als bedoeling dat we niet meer kunnen verhongeren, maar al snel is dit in de westerse wereld omgeslagen naar iets dat ons tegenwerkt. Dit grote voordeel van het westerse leven heeft dus ook een groot nadeel, we worden sneller dik en hebben moeite met afslanken. In derde wereld landen kunnen ze hier nog geen gebruik van maken, want daar is het nog niet uitgevonden (daar je met je “In Afrika sterven ze toch ook van de honger?” argument..).

Toch zijn het natuurlijk niet alleen maar nadelen. Je moet toegeven dat het namelijk wel heel erg indrukwekkend is wat we tegenwoordig wel niet allemaal kunnen. De daadwerkelijke werking hebben ze afgekeken van planten, het zogehete fotosynthese.  Je kan ons dus eigenlijk zien als een deel plant. Bij fotosynthese kan een plant energie creëren vanuit zonlicht, koolstofdioxide en water. Hierbij komen onder andere glucose en zuurstof vrij. Dit fenomeen kan alleen plaatsvinden door zogeheten bladgroenkorrels, die tot voor kort alleen in bomen en planten voorkwamen. We hebben inmiddels een manier gevonden om ze ook bij de mens in te brengen. Daarom hebben we nu zowel de voor- als nadelen hiervan.

Fotosynthese: 6 H2O (water) + 6 CO2 (koolstofdioxide) + zonlicht → C6H12O6 (glucose) + 6 O2 (zuurstof)

 

De eigenlijke reden dat we ons DNA hebben gemanipuleerd is ook niet perse om verhongering tegen te gaan in het westen, aangezien veel van ons meer voedsel hebben dan ons hartje begeert. Nee, het was de onderzoekers meer te doen om het behoud van de aarde. Door de veelvuldige koolstofdioxide uitstoot is er namelijk een gat ontstaan in de ozonlaag. Normaliter kunnen alleen plantaardige organismen deze koolstofdioxide omzetten naar zuurstof en daarmee de schade beperken. Nu kunnen menselijke organismen dat ook, wat van toegevoegde waarde is voor het behoud van de aarde.

Je kan wel merken dat deze uitvinding in Nederland nog in kinderschoenen staat. In Amerika waren ze hier veel eerder mee. Ze hebben het uiteindelijk geperfectioneerd. Dit  is onder andere terug te zien aan het grootschalige overgewicht dat ze daar hebben.

Dit is natuurlijk klinkklare onzin. Wie houden we voor de gek? We zijn nu puur sprookjes aan het verzinnen om de klap van de werkelijkheid te verzachten. Als jij je eenmaal beseft dat het bij afvallen om een negatief energiebalans gaat en dat jij hier invloed op uit kan oefenen dan is de eerste stap gezet. Met ontkennen en de schuld ergens anders leggen gaat er niks gebeuren. Behalve dat je de spreekwoordelijke confronterende tik in je gezicht ontwijkt. Wil je afvallen? Dan kan je er niet om heen: er zullen minder calorieën je mond binnen moeten gaan dan dat je verbruikt.

Nee, fotosynthese bij mensen bestaat (nog) niet. Wij halen onze energie uitsluitend uit voeding en in noodgevallen vanuit onze eigen reserves. Waren we overigens wel planten geweest dan had ik met mijn rode haar (strawberry blonde) en redelijk snel rood kleurende huidskleur zacht gezegd een klein probleem gehad. Al heb ik wel ooit gelezen dat roodharige sneller vitamine D opnemen vanuit zonlicht. Misschien ben ik dan wel super efficiënt als plant.. Maar goed, ik dwaal af volgens mij..

Een goed voorbeeld van westerse mensen die ook afvallen wanneer ze in een negatief energiebalans zitten is te zien bij Expeditie Robinson (nee, ik word hier niet voor betaald).  Stuk voor stuk vallen ze allemaal gewicht af. De één wat sneller of zichtbaarder dan de ander, maar ze vallen allemaal af. De reden dat het bij de één wat sneller gaat dan bij de ander is dat een groot lichaam of iemand die veel beweegt gewoonweg meer energie nodig heeft.

Zonder een negatief energiebalans is het onmogelijk om af te vallen. Al is het wel voor iedereen mogelijk.

Dit is tevens een goed voorbeeld hoe belangrijk je omgeving is bij het vallen. “Hoe bedoel je? Er is toch geen eten, dan kan je toch alleen maar afvallen?”. Ja, dat bedoel ik ook. Je omgeving heeft ontzettend veel invloed bij het afvallen. Is er zoals in dit geval amper voeding aanwezig en moet je delen met anderen, dan is dat natuurlijk van invloed. Het belangrijkste bij afvallen is dat jij je omgeving zo weet aan te passen dat je het jezelf makkelijker maakt om het vol te houden.

Puntje bij paaltje: val je niet af, dan is er dus geen excuus dat je lichaam op de spaarstand staat. In dat geval krijg je toch te veel energie binnen, verbruik je te weinig of een combinatie van beide. Ondanks dat ik me kan voorstellen dat dit heel confronterend is, is het tegelijkertijd een heel mooi iets. Je kan er namelijk ook zelf iets aan doen.

Wil je begeleiding, tips & tricks en meer “know how” die je kan toepassen bij het afvallen? Neem mij dan als je eigen personal trainer. Investeer in jezelf en ga voor een duurzaam resultaat.Bel nu
Gratis Intake