fbpx

Oefentherapie

Wat is oefentherapie Mensendieck?

Bij oefentherapie hebben veel mensen nog het klassieke beeld voor zich waarbij de patiënt voor een spiegel oefeningen staat te doen. Wat als ik je nou vertel dat dit beeld verouderd is? Oefentherapie is namelijk veel meer.

De naam werkt wat vertekenend, want het geeft soms de schijn dat je alleen wat oefeningen moet doen en daarmee alles weer op de rit krijgt. Maar naar mijn idee betekent het iets heel anders. Oefenen kan je namelijk ook zien in de zin van het geleerde in de praktijk brengen, gedragsverandering dus.

Bij oefentherapie wordt er naar meer gekeken dan puur de symptomen. Symptomen zijn vaak een gevolg van iets en daarom meestal maar het puntje van de ijsberg. Het is dus belangrijk om te achterhalen waardoor deze symptomen veroorzaakt worden. In sommige gevallen worden de klachten zelfs in stand gehouden.

Wanneer de oorzaak duidelijk is gaan we samen kijken wat er nodig is om de juiste voorwaarden voor herstel te creëren. En daarnaast ook wat er beter moet gaan om deze klachten in de toekomst te voorkomen. Dit is het uitgangspunt van de behandeling. Een totaalplaatje van jouw situatie is daarom onmisbaar om blijvend herstel te bewerkstelligen.

Jij hebt een klacht, jij wilt hier vanaf komen, laten we dus kijken wat jij er aan kan doen om dit te laten slagen.

Sportoefentherapie

De voordelen die sporten, of bewegen in algemene zin, met zich mee brengen worden voor mijn gevoel nog te vaak onderschat. Als vervent sporter ben ik zelf ook vaker geblesseerd geraakt. Als gevolg hiervan kwam het sporten dan meestal op een lager pitje te staan. Dit zorgde er niet alleen voor dat ik mij fysiek minder goed voelde, maar ook dat ik minder kon presteren buiten het sporten om en in algemene zin minder lekker in mijn vel zat. Kortom het heeft ook invloed op je leven buiten het sporten om. Reden te meer om wat aan je klachten te doen.

Hoe doen we dat? Net als bij de reguliere therapie is het belangrijk om een totaalbeeld van de sporter te krijgen. Uiteraard zal er op sportgebied gekeken worden naar probleemhandelingen, maar het is daarnaast ook belangrijk om het herstel en de activiteiten buiten het sporten om duidelijk te krijgen. Zo wordt er niets over het hoofd gezien. Dit is niet alleen belangrijk voor het herstel, maar het geeft ook een grotere kans dat hetzelfde soort blessures in de toekomst voorkomen zullen worden. Deze volledige aanpak is niet alleen van belang bij mensen die op hoog niveau sporten. Nee, ook sporters die minder fanatiek sporten zijn welkom om aan hun herstel te werken.

Behandelen in de context

Net als kwaliteit, staat ook effectiviteit van de behandeling bovenaan. Nou blijkt het als er in een praktijkruimte geoefend wordt, dat er veel extra stappen nodig zijn voordat jij dit in je eigen situatie kan toepassen. Deze extra stappen kosten tijd, tijd waarop bespaard kan worden.

Ik behandel zo veel mogelijk in de context. Daarmee bedoel ik de situatie waarin de klachten ofwel tot stand zijn gekomen, of misschien wel in stand worden gehouden.  Dit kan zijn bij jou thuis, maar ook op jouw sport- of werklocatie. Zo kan je gelijk je leermomenten in de praktijk toepassen, waardoor er geen overbodige stappen nodig zijn.

Van de spiegel naar beeldmateriaal

De spiegel werd veel gebruikt in de oefentherapie, sterker nog, het wordt nog steeds door veel therapeuten gebruikt. Het brengt namelijk een groot voordeel met zich mee, mensen zien zichzelf bewegen. Je leert namelijk veel sneller als je zelf ziet wat er mis gaat. De camera is een handige tool om de beweging die je maakt tijdens een handeling vast te leggen. Hierdoor kunnen we samen terug kijken waar de verbeterpunten liggen, om deze vervolgens aan te pakken.

Tarievenlijst Oefentherapie

Screening € 15,-
Intake en onderzoek na screening/verwijzing € 35,-
Behandeling oefentherapie Mensendieck € 30,-
Eenmalig consult oefentherapie Mensendieck € 50,-
Toeslag behandeling aan huis binnen Nieuw-Vennep € 10,-
Toeslag behandeling aan huis buiten Nieuw-Vennep € 20,-
Verzuimtarief 75%