Wat is oefentherapie?

Oefentherapie is een actieve therapievorm. Dat wilt zeggen dat het niet helpt, als je niet zelf actief met de therapie aan de slag gaat. Ben je hier echter wel toe in staat, dan is er een kans dat je verrast zal zijn door de resultaten die je hiermee kan behalen. Vaak worden klachten namelijk in stand gehouden door iets wat je doet of door iets wat je juist onvoldoende doet (denk bijvoorbeeld aan nachtrust, voeding of stressmanagement). Het is aan mij om samen met jou te gaan kijken wat jouw herstel in de weg staat. Zodat de klachten niet alleen op de achtergrond verdwijnen, maar ideaal gezien ook niet meer terugkomen.

Vergoedingen

In 2020 heeft Nieuwenhuis Oefentherapie en Training weer contracten afgesloten met de meeste zorgverzekeraars. Dat betekent dat de behandelingen, indien u aanvullend verzekerd bent en behandelingen over heeft, vergoed worden.

 

Om het voor u makkelijker te maken vindt u hier een lijstje met de verzekeraars waarmee er een contract afgesloten is:

Aangesloten zorgverzekeraars

Interpolis

Menzis (ookwel Anderzorg)

Zilveren Kruis

Averó

ONVZ

VGZ (ookwel IZA en Univé)

Zorg en Zekerheid

FBTO

De Amerfoortse

Ditzo

Eno Zorgverzekeraar

De Friesland

Achmea

Caresq

DSW

Mocht u niet zeker weten of de behandeling vergoed word, neem dan contact met mij op. Ik help u graag bij het verder uitzoeken hiervan.

 

Ook wanneer u niet bij één van de bovenstaande zorgverzekeraars aangesloten bent kan en mag u behandeld worden. U zal in dit geval alleen rekening moeten houden met een kleine eigen bijdrage per behandeling, aangezien in deze gevallen de zorgverzekeraar meestal rond de 70% van de behandeling vergoed.

Overbelastingsklachten

Het vervelende aan overbelastingsklachten is dat ze meestal geleidelijk opkomen, waardoor het voor de meeste mensen niet goed te herleiden valt hoe ze ontstaan zijn. Dit op zichzelf is al vervelend, omdat je de klachten niet begrijpt. Maar het beperkt je ook in het herstel, omdat je namelijk de dingen blijft doen die de klachten hebben opgewekt. Als je dit niet veranderd dan zal je waarschijnlijk niet herstellen en als je geluk hebt en wel hersteld, dan is er een grote kans dat de klachten later weer de kop op steken.

 

Er zijn twee manieren waarop je last kan krijgen van overbelastingsklachten. De eerste manier is de meest bekende manier. Je hebt meer gedaan dan dat je lichaam op dat moment aan kon. En meestal voor een langere tijd, waardoor het onvoldoende heeft kunnen herstellen. Er is daarnaast een kans aanwezig dat je ten tijde van het ontstaan van de klachten misschien al een verminderd herstelvermogen had, dit kan door tekorten in voeding of slaap, maar ook door een verhoogd stress niveau.

 

De tweede manier is overbelasting doordat je een tijd onderbelast hebt. In dit geval ben je ook te hard van stapel gegaan, maar vooral omdat je lichaam niet heeft kunnen wennen aan de manier waarop jij je lichaam bent gaan gebruiken. Dit zie je bijvoorbeeld bij mensen die opeens helemaal los gaan met sporten, nieuwe werkzaamheden hebben of een omslag in dagindeling hebben.

Rugklachten

Veel mensen krijgen in hun leven wel een keer te maken met lage rugklachten. Bij het merendeel van de mensen met rugklachten is er geen aantoonbare oorzaak te vinden voor deze klachten. De uitslagen die voortkomen uit foto’s en scans kunnen vaak verklaard worden als gebruik sporen van het lichaam die jouw leeftijdsgenoten  zonder klachten ook hebben. Er is geen samenhang te vinden voor deze gebruik sporen en het hebben van klachten.

 

Je hoeft je gelukkig geen zorgen te maken. Ondanks dat de oorzaak niet lichamelijk te herleiden valt, kan er wel degelijk behandeld worden. Juist omdat er bij het merendeel van de gevallen geen duidelijk aanwijsbare oorzaak is, is de ervaring op dit gebied veel groter. Ik kan je leren hoe we de rug tijdelijk ontzien, zodat deze kan herstellen. Vervolgens help ik je ook aan bepaalde strategieën die de kans op een herhaling  van de klachten flink kleiner maken.

Sport gerelateerde klachten

Elk persoon heeft zo zijn eigen terugkerende patronen. Die hebben we tijdens het dagelijks leven, maar ook tijdens en rondom het sporten. Dit helpt ons om snel beslissingen te maken en gemakkelijker te leren. Dit kan ons echter ook tegenwerken. Deze patronen zijn namelijk door onszelf moeilijk te herkennen en kunnen zorgen voor lichamelijke klachten.

 

De sporters die ik het beste kan helpen zijn de mensen met rugklachten, overbelastingsklachten, terugkerende klachten of die juist klachten willen voorkomen. Samen met jou kijk ik naar je gewoontes in het bewegen, maar ook de gewoontes die relevant zijn voor herstel. Deze zullen wij vervolgens optimaliseren voor jou als persoon. Dit alles gaat altijd in overleg met jou als persoon, zodat je op sportgebied zo min mogelijk inlevert. 

De stappen die we doorlopen:

Aanmelden

Met of zonder verwijzing

In eerste instantie is het belangrijk om contact op te nemen. Ook als je nog met vragen zit zoals bijvoorbeeld over vergoedingen. Dan kijk ik even met je mee. Het makkelijkste is door een contactformulier in te vullen of om even te bellen. Voor het aanmelden heb je geen verwijzing nodig, als je deze wel hebt dan mag je dit vermelden en de verwijzing meenemen op de eerste afspraak.

Screening

10 minuten

Als er geen verwijzing is dan zal er voordat de behandeling gestart wordt gekeken worden of ik kan helpen bij het probleem waar je tegenaan loopt. Als er rode vlaggen aanwezig zijn dan zal je eerst naar je huisarts verwezen worden. Dit is om je gezondheid te waarborgen.

Vraaggesprek en onderzoek

+/- 45 minuten

Als de screening in orde is dan kunnen we van start gaan. We zullen eerst samen de klacht en probleemhandelingen zo goed mogelijk in kaart brengen door middel van een vraaggesprek en lichamelijk onderzoek. Ik neem je vanaf het begin mee in mijn denkproces en geef je daarmee per direct meer inzicht in je klacht.

Behandeling

30 minuten

Er is niet zoiets als een standaard behandeling. Er wordt gekeken naar wat voor jou op dit moment de handigste stappen zijn om te nemen. Daarvoor zal ik goed kijken naar jou als persoon en de situatie waar jij jezelf in bevindt. Het is de bedoeling dat je uiteindelijk mij niet meer nodig hebt om het behaalde resultaat te behouden.

Tarievenlijst Oefentherapie

 • Screening

  €15
 • Intake en onderzoek na screening/verwijzing

  €35
 • Behandeling oefentherapie Mensendieck

  €30
 • Eenmalig consult oefentherapie Mensendieck

  €50
 • Toeslag behandeling aan huis binnen Nieuw-Vennep

  €10
 • Toeslag behandeling aan huis buiten Nieuw-Vennep

  €20
 • Verzuimtarief

  75%