Meten is weten

Het zien van vooruitgang kan een wereld van verschil geven. Veel mensen raken er namelijk  door gemotiveerd wanneer ze resultaat zien. Maar zelfs als er geen resultaat is, dan heb je nog resultaat. Dan weet je namelijk dat er iets moet veranderen en blijf je niet nodeloos doorploeteren.  Linksom of rechtsom zal het altijd belangrijk zijn om resultaat bij te houden.

Het trainingslogboek
Eén van de belangrijkste dingen als je begint met trainen is het bijhouden van je trainingen. Door te weten welk gewicht en hoeveel herhalingen je voorheen hebt gebruikt kan je beter uitstippelen waar je komende trainingen zouden moeten zitten. Dit kan natuurlijk laagdrempelig met een pen in een schriftje. Loop je liever niet met een schriftje rond, dan kan dit ook nog altijd in een notitie of Excel op je telefoon.

Wil je het overzichtelijker bijhouden? Dan zou je ook altijd de trainingsapplicatie van Nieuwenhuis Oefentherapie en Training kunnen gebruiken. Hierin kan je gemakkelijk en overzichtelijk alle informatie van je trainingen bijhouden. Zelfs als je een oefening een hele tijd geleden hebt gedaan kan je deze informatie nog terughalen, zodat je altijd weet waar je gebleven bent.

         

Voor maar € 5,- per maand kan je al gebruik maken van deze applicatie. Zo heb je toegang tot trainingsschema’s, kan je zelf trainingsschema’s maken, heb je een eigen  foodtracker en kan je gemakkelijk al je trainingen bijhouden. Maar of je het nou digitaal of op papier je resultaten bij houdt, zorg ieder geval dat je vorderingen (of het gebrek eraan) inzichtelijk gemaakt worden.

Wegen
Op de weegschaal staan is de meest gebruikelijke manier om resultaat bij te houden. Ondanks dat is het wel iets wat vaak verkeerd gedaan word. Dit zorgt niet alleen voor een vertekend beeld, maar kan ook voor een hoop frustratie zorgen. Het hoeft niet perse moeilijk te zijn, maar er moet wel een systeem in zitten. Er zijn een aantal veelvoorkomende fouten waar ik je voor wil behoeden.

Tips:

  • Zorg voor zo min mogelijk factoren. Er zijn namelijk veel factoren die je gewicht kunnen beïnvloeden. Het moment van wegen kan bijvoorbeeld een hoop uit maken, dit heeft vooral te maken met de hoeveelheid massa voeding die nog in je maagdarm stelsel zit. Zorg dus altijd dat je een vast moment van een dag hebt om te wegen. Bijvoorbeeld voor het ontbijt of voor het slapen gaan. De ochtend is aan te raden, omdat dit bij de meeste mensen het meest constant is. Daarnaast is het ook belangrijk om in de gaten te houden om het altijd voor of altijd na je wc bezoek te doen.
  • Weeg dagelijks. Dit voorkomt misverstanden zoals deze bij het bovenstaande tabel te zien zijn. Je kan hier duidelijk zien dat het per dag kan verschillen of je resultaat positief is. Dit is precies de reden dat er een weekgemiddelde berekend moet worden.
  • Wil je het helemaal goed doen? Vergelijk dan het gemiddelde van week 1 van de huidige maand met het gemiddelde van week 1 van de daaropvolgende maanden. Dit is met name belangrijk voor de vrouwen, aangezien de menstruatiecyclus een behoorlijke invloed kan hebben op de vochthuishouding.

Omtrekmetingen
Wegen kan vaak wat confronterend werken en is niet altijd alleszeggend. Een omtrekmeting kan op zulke momenten veel informatie geven. Door er simpelweg een meetlint omheen te doen weet je precies het startpunt vast te leggen. Aangezien veel mensen niet zien hoeveel je weegt, maar eerder zien hoe je eruit ziet is een omtrekmeting in veel gevallen beter passend bij het doel.

Belangrijk om ook hierbij in je achterhoofd te houden is dat maaginhoud en vochthuishouding een rol kunnen spelen in de waarden die eruit komen. Zoek naar progressie op de lange termijn en houdt rekening met eventuele factoren zoals: menstruatiecyclus, obstipatie of alcoholgebruik.

Om de meting zo goed mogelijk te laten verlopen zal je het meetlint altijd om precies dezelfde plek willen doen. Het is in dit soort gevallen verstandig om het meetlint ter hoogte van een lichamelijk kenmerk zoals de navel of een moedervlek er omheen te doen.

Progressiefoto’s
Een handige tool die veel informatie kan geven is het maken van progressiefoto’s. Deze foto’s maak je van jezelf in je ondergoed of badkleding. Dit is ook gelijk de reden dat het voor sommige mensen confronterend kan zijn. Toch kan het voor veel mensen een duidelijk verschil laten zien tussen hoe er een maand of een paar maanden geleden uit zagen. De meeste mensen zien zichzelf dagelijks en daardoor kan een verschil minder opvallend zijn. Het komt daardoor ook vaak voor dat je omgeving het verschil sneller ziet dan dat je het zelf ziet.

Ook hierbij is het handig om de foto’s niet eruit te laten zien als je typische strand of social media foto. Het is belangrijk dat je het lichaam van het voor-, zij- en achteraanzicht vast legt. De afstand tot de camera en de belichting zijn vervolgens ook belangrijk. Dit kan namelijk al een wereld van verschil geven.Bel nu
Gratis Intake