Is zitten het ergste wat je kan overkomen?

Om aan te haken op de vorige blog is er ook een ander onderwerp dat ik in perspectief wil plaatsen. Een onderwerp waar veel misverstanden over bestaan. Dat komt omdat het nogal wordt verdraaid in de media. Lees verder om erachter te komen waarom ik dat vind.

Als oefentherapeut weet ik veel over de belastbaarheid van het lichaam en ben ik specialist in houding en beweging. Ik denk dat veel van jullie die dit lezen verwachten dat ik mijn slaatje uit dit onderwerp ga slaan. Door te benadrukken hoe slecht zitten wel niet is en door mensen massaal op te gaan roepen om beter te leren zitten om de negatieve gevolgen ervan te beperken. Dat ga ik niet doen. Toch ga ik er mijn stempel op drukken, maar op een andere manier dan jij denkt.

Zitten wordt tegenwoordig als het nieuwe roken bestempeld. Naar mijn idee wordt de zithouding daarmee onterecht tot zondebok gekroond.  Ik heb namelijk nog nooit gehoord van een iemand die verslaafd is aan zitten. In dat geval zou ik namelijk opeens in de verslavingszorg werken en dat doe ik niet. Tenzij ze het toevallig hebben over het zitten in een rokersruimte snap ik daarom ook niet waar de vergelijking met het roken getrokken wordt.

De eigenlijke reden dat zitten met roken wordt vergeleken komt door recentere onderzoeken die de nadelige gevolgen van zitten benadrukken. Het hele ding is dat de media de plank mis slaat bij het vertalen van het onderzoek. Het is namelijk niet perse het zitten dat de onderzochte gevolgen voor je gezondheid veroorzaakt. Het gaat over stil zitten. En het kan net zo goed gaan over stil staan of stil liggen.

Bewegen is veel gevallen het beste medicijn

Bedenk maar eens hoe snel een lichaamsdeel aftakelt wanneer je het een tijd niet kan bewegen, als er bijvoorbeeld iets in het gips zit. Het lichaam is gemaakt om te bewegen, anders zal het minder gaan functioneren. Dat heet het “use it or lose it”-principe. Als je ooit iemand hebt gekend die bedlegerig is geworden dan kan je het ook misschien herinneren hoe snel iemand aftakelt als diegene niks meer onderneemt.

Begrijp me niet verkeerd. Het is goed dat ze de negatieve effecten hebben onderzocht, maar laten we alsjeblieft niet met zijn alle doen alsof de uitkomst ons verbaast. Ik denk namelijk niet dat ik de enige ben die vroeger door mijn moeder naar buiten werd geschopt om te gaan buitenspelen (meestal figuurlijk, maak je geen zorgen). En ik denk niet dat dit was omdat ze toevallig de beweegnorm onder haar neus had gekregen of omdat er nieuw onderzoek uitgekomen was. Nee, stiekem weet iedereen van binnen dat bewegen en sporten goed voor je is.

Nou is het eenmaal zo dat zitten lastig te ontwijken is, vooral in de huidige maatschappij. Maar laten we niet te veel denken in problemen en meer in oplossingen. Daar komt de nieuwe beweegnorm in beeld. Want je kan namelijk het vele zitgedrag compenseren met sport en bewegen. Als je aan deze norm voldoet zal je al een hoop goedmaken. De beweegnorm kan je nog eens teruglezen in mijn vorige blog. Kom je er niet uit dan kan je altijd mijn hulp inroepen.Bel nu
Gratis Intake