De gouden oefening

Vorige week stelde ik mensen de vraag of er iets bestaat zoals een gouden oefening. Een oefening die letterlijk iedereen moet doen. Ongeacht het doel dat je hebt. De meningen waren enorm verdeeld over deze stelling. Juist dan is het wel de moeite waard om het er even over te hebben.

Essentiële oefeningen
Er zijn genoeg mensen die zich erin herkennen dat er bepaalde oefeningen zijn die gewoonweg veel voor hun doen. Dit kan van alles zijn, namelijk een kracht oefening zoals de deadlift of de squat, maar ook iets zoals hardlopen of fietsen.
Hoe goed iets voor je werkt is echter afhankelijk van meerdere factoren. Om te beginnen moet het aansluiten op je doel, doet dit het niet dan is de nood ook minder hoog namelijk.
Een ander punt van aandacht is dat je gemotiveerd moet zijn om het een langere tijd vol te houden. Ik kan geen oefening verzinnen die effect heeft als je het één keer doet en het daarbij laat.
Tenslotte is het ook relevant om te weten of het een beetje bij je lichaam past. In de meeste gevallen zijn er namelijk wel vervangende oefeningen te verzinnen die beter voor je kunnen werken.

Beweegpatronen
In een perfecte wereld zou iedereen lichamelijke activiteiten doen die alle beweegpatronen gebruikt. Het lichaam gedijt hierbij, het is hier immers voor gemaakt. Hoeveel het gebruikt moet worden kan natuurlijk van persoon tot persoon verschillen. Er zal altijd gekeken moeten worden naar de persoon in kwestie en of er daadwerkelijk genoeg meerwaarde is voor die persoon om dit vol te houden.

De beste intenties
Ik zie het vaak voorkomen dat sporters een oefening adviseren aan hun vrienden. Vaak wordt er hierbij van alles beloofd om diegene maar zover te krijgen om ook deze oefening te doen. Dit gaat meestal gepaard met de beste bedoelingen. Jij hebt hier immers veel profijt van gehad. Toch is een oefening die goed voor jou voelt lang niet altijd even fijn voor een ander. Een duidelijke rode vlag is als je last van krijgt tijdens of na het uitvoeren van de oefening.

Conclusie
Er bestaat geen oefening die iedereen zou moeten doen. Wij mensen zijn hier gewoonweg te complex voor. Al is het niet altijd te voorspellen of een oefening voor je werkt of niet. Ben je benieuwd of iets voor je werkt? Probeer het uit en luister goed naar je lijf.Bel nu
Gratis Intake