De betekenis van fit zijn

Het vliegt je tegenwoordig overal om je oren. Trainers willen je fit maken, mensen willen fit zijn. Maar wat betekent het eigenlijk? Fit zijn? Van Dale zegt het volgende:

fit (bijvoeglijk naamwoord)               1. In goede conditie

Blijkbaar ben je fit als je in goede conditie bent, maar eigenlijk weten we nu nog niks. Want wanneer ben je nou in goede conditie? Als je vijf kilometer kan hardlopen? Tien kilometer? Een halve- of misschien zelfs een hele marathon? Is er een omslagpunt? Ben je dan ook fit als je 50kg kan optillen of begint dit pas als je hetzelfde met  100kg kan?

Wellicht is dit meer situatie- en persoonsgebonden. Vijf kilometer is voor professioneel hardloper niet zo een lange afstand, al kan het voor iemand die het nog geen minuut vol houdt de wereld betekenen. Iemand die regelmatig een marathon loopt kan daarbij moeite hebben met 50 kg optillen. Is hij dan toch niet zo fit als hij in eerste instantie leek?

Nu hebben we het alleen nog over sport gehad. Heeft het woord “fit” alleen betrekking op sport? Voor een chirurg met lange, wisselende diensten kan het betekenen dat hij genoeg energie en scherpte heeft om gedurende een werkweek goed te functioneren. Voor iemand met rugklachten kan het betekenen om klachtenvrij te bewegen. Voor iemand die jaren niet gesport heeft kan het betekenen dat hij een trap op kan lopen op werk zonder buiten adem te raken.

Ik denk dat we het er eens over kunnen zijn dat fit zijn voor iedereen iets anders betekent. Iedereen heeft ook zijn eigen doel en moet ook iets anders doen om daar te komen. Niet iedereen wilt super gespierd zijn en dat is prima. Werk naar je eigen doel toe en niet naar dat van een ander, ik durf te wedden dat dit een stuk waardevoller voor je gaat zijn.

Wat betekent het voor jou om fit te zijn?Bel nu
Gratis Intake